A Budavári Önkormányzat határozott lépésre szánta el magát a lakossági panaszok miatt.

Nemrégiben egyre nagyobb bosszúságot okoztak a dolmányos varjak az ott lakóknak és a turistáknak, ezért a hivatal kitiltotta ezeket a madarakat a Várnegyedből. Ennek kapcsán a fészkeiket eltávolították a költési időszakot követően, a fákat legallyazták, hogy később se tudjanak oda fészket építeni, illetve műsólymokat helyeztek ki a varjak távol tartására.

Erre azért volt szükség, mert egyre több támadás érte az embereket és a sétáltatott állatokat is a varjak részéről. Miért?

A rengeteg élelmiszerhulladék segítette a varjak urbanizációját!

Az alapvetően békés szárnyasok kissé harciasabbá válnak, amikor a fiókáik kezdik elhagyni a fészkeket. A még repülni nem jól tudó kismadarakat óvják a szüleik igen agresszíven, még akkor is, ha mi éppen nem látjuk merre van a fióka. A felnőtt varjak betolakodóként tekintenek mindenkire, aki közelebb merészkedik az utódokhoz, heves szárnycsapásokkal, karommal és csőrrel próbálják megfélemlíteni az arra járókat. Mi pedig könnyen pánikba esünk ettől, főleg, ha láttuk Alfred Hitchcock Madarak című filmjét. A filmet inspiráló madarak mérgező alga hatására zavarodtak meg és váltak agresszívvé, míg a dolmányos varjak a kicsinyeiket védik.

Mit tehetünk ilyen helyzetben?

A szakértők a határozott szembenézést javasolják. Széttárt karokkal, hessegetve, hangoskodva talán félelmetesebbnek látszunk, jól jöhet ilyenkor a kezünkben lévő táska, szatyor, vagy kabát is. Ha megijedünk, összehúzzuk magukat, menekülünk, az még jobban felbátoríthatja a támadó dolmányos varjakat. A legjobb lenne, ha cirokseprűvel  tudnánk védeni magunkat, ahogy általában az állatkerti gondozók teszik, de nem túl esélyes, hogy azzal indulnánk sétálni vagy fagyizni. Mindenesetre legyünk erélyesek velük!

Forrás: Budavár