A japán kinokavai Kisi állomáson ők töltik be ezt a tisztséget.

A teknőctarka macska, Tama kóbor állatok között nevelkedett a Kisi állomáshoz közel. A korábbi nem hivatalos állomásfőnök, Kojama Tosiko etette az arra járó utasokkal együtt. Mikor a helyi kisebb járatokat üzemeltető Wakayama Vasúttársaság pénzügyi nehézségekbe ütközött, sok dolgozójától kénytelen volt megválni. Ekkor jött az ötlet, hogy az állomás bezárása helyett kinevezik Tamát állomásfőnöknek. Kapott egyenruhát és legfőbb feladata lett az utasok üdvözlése és a környékbeli rágcsálók irtása; fizetségül élelmet és otthont kapott.

Remekül sikerült lépés volt, hiszen a helyi vasút forgalma fellendült. Sokan csak azért utaztak oda, hogy láthassák az új állomásfőnököt. A cuki kis ruhájával és vasutas sapkájával mindenkit elbűvölt. 16 évig élt, halálakor több ezer ember gyászolta. Egy sintó macskaszentélyben istennőként helyezték örök nyugalomba, a cég elnökétől, Kodzsima Mitsunobutól megkapta a „méltóságos örökkévaló állomásfőnök” címét is.

A hagyomány azonban folytatódott, utódja egy fiatalabb macska, Nitama lett. Hivatalos keretek között kapta meg a megbízólevelét.

Elődjéhez hasonlóan az ő feladata is az utasok üdvözlése és a rágcsálók levadászása.

Forrás: Mashable