Aki fürdetett vagy úsztatott kutyát valaha, az tapasztalhatta a jelenséget.

A legtöbb eb amint lehet, megrázza magát, majd féktelen rohangálásba (esetleg dörgölőzésbe) kezd. Úgy fut ilyenkor körbe-körbe, mintha nem számítana semmi, a legbékésebb állat is kivetkőzik magából. Miért csinálja?

Megkönnyebbül

Vagy a fürdés okozta stressztől, vagy a testüket borító kosztól való megszabadulás hat így rá. Örül, hogy túlélte az ijesztő macerát, illetve jó érzés megszabadulni a rátapadó szennyeződésektől.

Szeretné visszaszerezni a saját szagát

Ez a dörgölőző, hempergő kutyákra jellemzőbb, mert a jól megszokott illatát, – ami a kutyavilágban amolyan igazolvány – átmenetileg elvesztette és szeretne szabadulni a kutyasamponos illattól.

Próbál megszáradni

Nem feltétlen élvezik a vizes bundát, ezért próbálnak tenni érte, hogy mihamarabb visszanyerje az eredeti állapotát.

Levezeti az izgatottságát

Azért a vízbemártózás nem feltétlen mindennapos dolog számára, még ha kedveli is, többletenergiát generál a helyzet. Kapcsolódva a megkönnyebbüléshez levezeti a feszültséget a futás és játék.

Víz ment a fülébe

Ez kevésbé örömteli szaladgálás, inkább nyugtalan és ideges, ahogyan próbál megszabadulni a fülébe került víztől. Mivel ez nem csak kellemetlen számára, hanem komoly következményekkel járhat, ezért nagyon fontos, hogy megelőzzük és odafigyeljünk rá, véletlenül se menjen bele víz!