in

Ne hagyjuk, hogy a cicánk unatkozzon!

Az köztudott, hogy a macskák kivétel nélkül mind igazi egyéniségek, nincs köztük két egyforma. Igaz ez a vérmérsékletükre és a szokásaikra egyaránt: vannak olyan cicák, akik nyugodtabb természetűek, ők szeretnek a nap nagy részében lustálkodni, másoknak viszont nagyobb a mozgásigényük és folyton valami “rosszaságban” mesterkednek.
Játék és mozgás

Látszólag nehezebb dolgunk van az örök izgő-mozgó típus lefoglalásával, hiszen ők mindig új kihívásokra és impulzusokra vágynak. Ugyanakkor éppen ebből adódóan maguktól is sokkal aktívabbak: ha mi nem foglaljuk le őket, keresnek maguknak játszanivalót (és találnak is, ebben egészen biztosak lehetünk!) Nekik a kanapéról lelógó lábunk épp olyan izgalmas játék, mint a kedvenc cserepesvirágunk vagy a rongyszőnyeg, amin nekifutásból kiválóan lehet becsúszóra landolni. Persze ha nem szeretnénk búcsút venni berendezési tárgyainktól, akkor jobb, ha inkább tudatosan gondoskodunk nekik játékról, elfoglaltságról.

Még inkább érvényes ez a lustább cicákra, mert ők külső ingerek híján hajlamosak egész nap szunyókálni, esetleg evéssel kompenzálni az unalmat. Márpedig ezek egyáltalán nem kedveznek sem a súlyuknak, sem a hangulatuknak. Tegyünk róla, hogy mozogjon a cicánk: keressük meg, hogy mi kelti fel leginkább a kíváncsiságát és mindenképpen játsszunk vele naponta mi is!

Minden cicatulajdonos tudja: egy macska szinte mindennel tud játszani. Ha mégis rendszerezni kellene, azt mondhatjuk, vannak a mozgó, a csörgő-zörgő, a bebújós és a karmolászható játékok – no meg persze ezek kombinációi.

És mégis mozog a…

Ez lehet egyszerűen egy bot vagy egy madzag, amit a földön húzunk a cicánk előtt, vagy le is lógathatjuk valahonnan, hogy himbálózzon a vége. Még jobb, ha a bot végére kötjük a madzagot, és azt mozgatjuk a cicának – ha időnként magasra felrántjuk, kész akrobatamutatványnak lehetünk tanúi.

Szintén imádni fogja a „pecabot” továbbfejlesztett változatát: a madzag végére erősítsünk egy papírmasnit vagy egy madártollat – a siker garantált! Ebből érdemesebb boltban kapható verziót vásárolni – ha szerencsénk van, az egy kicsit tovább kitart.

A mozgó tárgyak másik díjnyertes csoportja mindaz, ami gurul: bármilyen méretű és anyagú labda tökéletes, de a kindertojás belseje is kiváló, a fonalgombolyagokról nem is beszélve. Ha ez már uncsi, gyűrjünk gombóccá egy újságpapírt vagy alufóliát – szuperül fog zörögni, és még miszlikekre is lehet szedni. Változatosságként tixóval is körberagaszthatjuk.

A mozgó játékok egy részét maga az élet produkálja cicánk számára: a huzatban meglebbenő függöny, az ablakban zümmögve röpködő légy, a tévében mozgó alakok vagy éppen a felmosómop és a porszívó takarítás közben, egy aktív cicának ez mind játék. Ha szeret a cicánk az ablakban ücsörögve kifelé nézelődni (saját érdekünkben) tegyük szabaddá az oda vezető utat, és gondoskodjunk cicánk biztonságáról is, nehogy kiessen vagy kimásszon (erre jó megoldás a védőháló).

Csábító csörgő-zörgők

A mozgó játékok dupla élvezetet fognak okozni a cicánknak, ha azok hangot is adnak: például a kindertojás belsejében valami zörög, miközben pofozgatja, és persze kiváló a csengő-bongó-sípoló labda vagy a gyerektől elkobzott bármilyen plüss. De akár egy-két dió is megteszi a konyhakövön. A szaküzletekben már számtalan jópofa játék közül válogathatunk, amiknek a vicces látványa akár még minket is elszórakoztat.

Amibe bele lehet bújni

Ki ne látott volna már mókás FB-fotót üvegvázába befészkelődő cicáról, de imádják a táskákat, szatyrokat, dobozokat is – csak el ne csomagoljuk őket egyszer! Kedvenc a papírzacskó, és minden nyitva felejtett szekrény- vagy fiókajtó felhívás a belépésre. Kiscicáknak megteszi a papucsunk vagy a nadrágszár, és persze kortól függetlenül nyerő egy pléd, ami alá be lehet bújni. Mégis mindent visznek a kartondobozok: nincs olyan cica, amelyik ne érezné úgy, hogy végre megtalálta igazi identitását és élete értelmét egy üres kartondobozban trónolva. Ha szeretnénk az élményt fokozni, egy kis barkácsolással néhány dobozból kész labirintust kreálhatunk, amiben cicánk vagy cicáink kedvére bújócskázhatnak. Persze készen is kaphatók szuper macska „játszóterek”, amelyek nem mellesleg cicás barátaink számára kiváló ajándék lehetőségek.

Minden, amibe a karmát mélyesztheti

Talán még az összetört és széttépett tárgyaknál is több bosszúságot okoz a cicák karomélesítési szokása. Ha nem szeretnénk, hogy az új kanapén, perzsaszőnyegen vagy az ajtófélfán díszelegjen kedvencünk lenyomata, feltétlenül szerezzünk be számára valamilyen kaparófát. Akkor tudjuk nagyobb eséllyel átszoktatni rá, ha neki megfelelő fajtát választunk: ha szeret a cicánk bebújni (és melyik ne szeretne), vásárolhatunk kész kis üreges építményt, ha meg a szőnyegünket gyepálja, akkor egy kaparószőnyeg a megfelelő választás. Persze emellé jól jön még néhány textiljáték vagy készen kapható harapópárna.

Joe Biden egyik német juhászkutyája lesz az első mentett eb a Fehér Házban

Mindig a gazda felelőssége, ha zűrt csinál a kutya!