Fajtatiszta állatok esetében nem újdonság a törzskönyv, azaz a származási lap vagy pedigré.

Sokak szerint az csak egy darab papír, de az anyakönyvi kivonat, a szerződések vagy épp a házasságlevél is az, mégis van jelentőségük. A törzskönyv egy okmány, ami igazolja az állat fajtatisztaságát. Tartalmazza az állat nevét, nemét, korát, tenyésztőjét, felmenőit többek között. Íme egy kitöltetlen minta:

http://goldenretrieverkolyok.hu/

Amennyiben nem rendelkezik vele a kutya, akkor egyszerűen nem fajtatiszta, még ha ránézésre annak tűnik is.

Ahhoz, hogy a tenyésztő kiválthassa a származási lapot kutyák esetében, az alábbi dolgok szükségesek hozzá:

  • A kölykök szüleinek FCI törzskönyvei.
  • Kennelnév, amit a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületénél kell kiváltani. (A kennelnevet nemzetközileg levédi a MEOE.)
  • Fedeztetési jegy, mellyel a fedezés megtörténtét igazolja. (Külföldi fedezőkan esetén szerződést kell kötni, vagy nyilatkozatot kell írnia a kan tulajdonosának.)
  • Alombejelentő lap, amit a fedeztetési jeggyel, a szülők törzskönyvének másolatával, a kiállítási és egészségügyi szűrési eredményekkel, illetve a tagság igazolásával kell leadni a Magyar Ebtenyésztők Egyesületéhez személyesen vagy postai úton.
  • A törzskönyv kiváltásának díja.

Ez a tenyésztők számára elég költséges és hosszadalmas folyamat, így viszont – a szaporítókkal ellentétben – ellenőrzött a vérvonal, az egészségügyi állapot és általában szerződéssel és garanciával tudjuk az állatokat magunkhoz venni, már mikrochippelt, oltott, féreghajtott állapotban. Probléma esetén van kihez fordulni, a kedvencünk származását tudjuk igazolni.

Nem a pár ezer forintos kiváltási díjtól lesznek drágábbak a kiskutyák, hanem a rendszeres orvosi ellenőrzés, minőségi ellátás és a sok engedély kiváltása miatt, ami igenis elég drága a tenyésztőnek. Ugyanez igaz a macskákra, lovakra vagy más állatokra is.

Forrás: Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete