A pofán elhelyezkedő hosszú szőrszálakat nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Kevés kivételtől eltekintve a kutyák egész testét szőr borítja. A hosszú, rövid, hullámos vagy egyenes fedőszőrtől azonban eltér a bajusz, ami számos funkciót lát el, azon kívül, hogy nagyon bájos.

Az orr közelében, az állon és a szemek környékén megjelenő hosszabb,vastagabb, és erősebb szőrszálak ugyanúgy hajhagymákban gyökereznek, de jóval mélyebben, mint a többi szőrük, ráadásul vérerek és idegek szövik át a helyet, ahonnan kinő, amitől olyan érzékennyé válik, mint nekünk az ujjbegyünk.

Az emberekkel ellentétben nekik nem kell éveket várni az arcszőrzet növekedésére, ugyanis már bajusszal születnek, amik aztán jelentős szerepet játszanak az életükben. A rovarok csápjaihoz hasonlóan segíti őket a tájékozódásban, amolyan csinos kis antennaként. Ezek az úgynevezett tapintó szőrszálak ugyan önmagukban érzéketlenek, de az információ közvetítésével nagyon szenzitívvé válnak.

Segítik a látást, a fókuszálást, a tájékozódást, a légáramlás legenyhébb változásából fakadó rezgéseket is segít észlelni, számos információval látja el őket. Mondhatni, hogy természetes szenzor, ami az összes érzékszervüket támogatja, komoly neurológiai értéket képvisel a kutyák életében.

Ezért fontos, hogy vigyázzunk rájuk, nem szabad meghúzni vagy megnyírni, még egy ártalmatlan kisgyermek is komoly károkat okozhat a kutyának, ha kíváncsiságában a bajuszt véletlen megtépi!