A kijárós macskák csak jönnek-mennek, ki tudja, merre.

A legtöbben úgy gondoljuk, nem mennek messzire. Igazából csak tippelünk, amíg nem nyer bizonyítást, hogy a napközbeni szunyókálás után merre kószálnak. Ahhoz, hogy megtudjuk, a GPS nyomkövető van segítségünkre. Volt már, aki így buktatta le az egyik macskáját, hogy öt szomszédot jár be az állat szinte minden nap, míg a másik szinte ki se dugta az orrát. Ez lenne az általános? Vagy ők a kivételek?

Mivel sokakat foglalkoztat a kérdés, így az  ausztráliai Central Tablelands Local Land Services több cica bevonásával készített vizsgálatot. A kísérlet kezdetén 25 macskára rögzítettek nyomkövetőt úgy, hogy a gazdájuk eldönthette egy egytől tíz napig terjedő időintervallumban terjedő időszakban, meddig viselje a kedvencük. Bár némelyikük elhagyta a jelet, vagy olykor a készüléket, míg egyes példányok nem is mozdultak meg a különleges hámmal, végül 14 macska eredménye került a nagyérdemű elé csupa meglepetést tartogatva.

A térképek tanúsága szerint igen nagy távokat tettek meg az alanyok, és sok helyen fordultak meg:

Ezeket látva szerencse, hogy nem esik bajuk útközben, bár esetenként az is előfordul, hogy egyikük-másikuk többé már nem tér haza.

Forrás: Mashable