Hogyan iszik a kutya? A vakond tényleg kártevő? Homokba dugja a fejét, mint a strucc? Sok kérdés, amire ki így, ki úgy tudja a választ, ezért utánajártunk, hogy mi is az igazság!

A kutyák nyelvével kapcsolatban elterjedt tévhit, hogy előre hajlik ivás közben. Valójában a kutyák nyelve hátrafelé hajlik, amikor lefetyelnek, így juttatják a vizet a szájukba.

Sokan azt gondolják, hogy a vakond kártevő, mivel feltúrja a kerteket. Az igazság azonban az, hogy a vakond naponta a saját súlyának másfélszeresét fogyasztja el kártevőkből, például fák gyökereit pusztító lárvákból. Amint ezek elfogynak, a vakond továbbáll.


A vízilóval kapcsolatban elterjedt tévhit, hogy lassú és lomha állat. Ezzel szemben a víziló hatalmas teste ellenére gyorsabban tud futni, mint egy ember. Noha a nevében a “ló” szerepel, a cet a legközelebbi rokona. A víziló a víz alatt alszik, és 3-5 percenként automatikusan feljön levegőt venni, még álmában is. A hímek egész életük során nőnek.

A tevéről gyakran hiszik, hogy a legtovább bírja víz nélkül. Azonban a patkányok még tovább bírják víz nélkül, mint a tevék. A patkányok fülei előrehajtva teljesen be tudják takarni a szemüket.


A strucc a hiedelmekkel ellentétben nem dugja homokba a fejét, viszont testével szívesen fürdőzik benne. Ő a legnagyobb repülésre képtelen madár, lábán csak két ujj van, és hatalmasat tud rúgni. Szó szerint mindenevő, még kavicsot is fogyaszt az emésztése érdekében.

A bagoly esetében elterjedt tévhit, hogy képes teljesen körbefordítani a fejét. Valójában a baglyok a nyakukat alkotó különleges csigolyaszerkezetnek köszönhetően 270 fokos szögben tudják elfordítani a fejüket, de nem teljes körben, azaz 360 fokban.

A cápákról sokan hiszik, hogy állandóan úszniuk kell ahhoz, hogy életben maradjanak. Valójában több cápafaj is létezik, amelyek képesek mozdulatlanul pihenni a tengerfenéken, miközben víz áramlik a kopoltyúikon keresztül.

A természet tele van olyan csodákkal és rejtélyekkel, amelyeket gyakran félreértünk vagy tévesen ítélünk meg. Az állatokról szóló tévhitek eloszlatása nemcsak izgalmas, hanem tanulságos is, hiszen segít jobban megérteni és tisztelni a körülöttünk lévő élővilágot. Legyünk mindig nyitottak az új ismeretekre és folytassuk a felfedezést!