Egyszer csak bekattan és indul az őrült vágta, mintha sosem fogyna el az energiája.

Futkározik körbe-körbe, a füleit hátracsapja, a szemei kikerekednek és mintha folyamatosan vigyorogna. Nem érdekli, minek rohan neki, mit lök fel, min esik át, ő csak rohangál, látszólag ész nélkül. Ismerős?

A szakértőknek külön szavuk is van erre a jelenségre, úgy nevezik: frap.

  • F = frenetikus
  • R = random
  • A = aktivitás
  • P = periódus

Ezt nem mindegyik kutya csinálja, de elég sokan közülük. Főként kölyköknél és fiatal kutyáknál figyelhető meg, de felnőtt ebeknél is jelentkezhet kortól, nemtől, fajtától függetlenül. Mintha a hosszabb pihenés közben felgyűlt energia buborékja hirtelen kipukkadna és kiszabadulna minden belőle. Ez is lehet a magyarázata, amiért csinálják: a fölösleges energiák gyors levezetése.

Kiválthatja szinte bármi: a gazdi hazaérkezése, a kedvenc játéka csipogása, egy furcsa mozdulat, hang vagy szag, egy általa szeretett, rég látott személy vagy kutyatárs, fürdés, vagy a tér, lényegében akármi.

A féktelen száguldást sokszor játékra hívó mozdulatokkal cifrázzák, olykor ugrálnak, morognak, nyüszögnek is.

Ezzel az egész jelenséggel nincs baj, ha gondoskodunk az eb biztonságáról. Ha nem tudja magát vagy másokat veszélyes helyzetbe hozni, akkor hagyjuk, hagy tombolja ki magát. Az ő öröme ránk is átragad! Már a látványa mosolyra fakaszt.

Forrás: I heart dogs