Herbie, Sully, Chico.

A teve a sivatagi népek nélkülözhetetlen háziállata: felhasználják szőrét, tejét, húsát, zsírját. Teherhordásra alkalmas, de egyben hátasállat is, trágyája tüzelőanyag. Sőt, még ennél is sokkal többre képes!

2020 és 2023 között sorozatos erdőtüzek taroltak a Kaliforniában található Mojave sivatagban.

A növényzet pusztulása után a nemzeti park természetvédelmi szolgálata egy kiterjedt projekt keretében a sivatag szimbólumaként ismert, jellegzetes alakú Józsué-pálmaliliom vagy Joshua fák szaporításába kezdett. A faiskolákban nevelt növényeket a sivatagos területekre egy csapat önkéntes és a tevéik segítségével juttatja el.

A kétpúpú tevék (ne tévesszük őket össze az egypúpú dromedárokkal) az észak-amerikai kontinensen az utolsó jégkorszakban élhettek, így a jelenlétük nem teljes képzavar.

A tevékkel dolgozó önkéntesek szerint sokkal kevesebb gondot okoznak, mint az öszvérek vagy a lovak.

A Mojave sivatag Joshua fa erdejei a jégkorszakban kiterjedtek voltak, az óriás lajhárok ezen fákkal táplálkoztak,és a szőrös bundájukkal mindenfelé terjesztették a magvaikat. Az emlősök kihalása óta a növény a széllel és a rágcsálókkal terjedve próbál újra burjánzásnak indulni, kevés sikerrel.

A csírázási arány most extrém alacsony, ezért muszáj volt erdősítési programot indítani. A faiskolát a Mojave rezervátumban állították fel, a 2020-ban megégett területeket tetején. Mivel a Mojave egy természetvédelmi terület, ahol nincsen úthálózat, így az önkéntesek kemény és hosszú gyaloglások árán tudták csak a magoncokat elültetni. A fácskák mellett még az azokat védő hálót és vizet is magukkal kellett cipelni az öntözéshez.

Nance Fite önkéntes azonban rájött, hogy mi lehetne tökéletes megoldás és felhívta a barátját, Jennifer Laguskert, akinek tevéi vannak.

A sivatagi specialista tevék nagyon könnyen elvégzik a feladatot. Azontúl, hogy remekül megélnek a sivatagban, a puha, széles lábukkal sem zavarják annyira a növényzet és a homokot.

2021 óta Lagusker és 3 tevéje: Herbie, Sully, és Chico végezte a helyreállítási munkálatok nagy részét egy távoli, a tűz által elpusztított területen, de egy másik erdőtűz után 2023-ban a projektet befejezettnek nyilvánították 3500 facsemete sikeres ültetésével – ezeket mind a 3 teve hordta ki. Most újabb területekre várják az egypúpú munkásokat.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org