Ösztönösen művészi szintre emelik az otthonteremtést.

Nem kell különösebben tanulniuk, egyszerűen csak tudják. Fészkeik remek konstrukciókat tartalmaznak.

Bár egyes fajok csak könnyedén összecsapják az új otthonukat, míg mások elhagyatott kuckókban fészkelnek, sokan közülük mégis komoly építészeti remeket hoznak létre. Most az ő munkájukat mutatjuk be.

Füsti fecske

Csésze vagy gömb alakú fészkét általában úgy helyezi el, hogy az egyik oldalát egy függőleges falfelület adja. Csűrökbe, istállókba, lakóházak széldeszkái alá építkezik legtöbbször, hogy megvédje lakhelyét az időjárás viszontagságaitól. A csőrébe vett sárból, amiben sokszor fűszálak is vannak, a nyálával kis golyókat formál, majd azokat tapasztja egymáshoz, így készül el a fészek váza. Ha elkészült, belül tollakkal, fűszálakkal, algákkal, vagy szőrökkel béleli puhára. Az építkezésben mindkét nem részt vesz, a tojók kicsit többet törődnek a csinosítással.

Telepes veréb

Csapatosan építkezik, egy fedél alá készítik a sok kis fészket. Minden évben újat csinálnak a már meglévők alá, így lényegében addig növesztik a közös otthont, míg végül a súly letöri az alapul szolgáló faágat és lezuhan az egész komplexum. Viszont egészen addig, míg ez bekövetkezik, sokan élnek egy helyen, a már nem használt fészkekbe gyakran más madarak is beköltöznek mintegy albérlőként.

Vogelkop lugasépítő madár

Nem csak építészetben remekel, hanem a dekorációra is nagyon figyel. Mohaszőnyeg mellé készít kunyhót gallyakból és ágakból, majd otthonának belsejét és a környezetét is színes dolgokkal csinosítja. Összeszed bármit, ami megtetszik neki és feldobja a környezetét, ehető finomságok, színes virágok, bogarak páncélja, pillangók szárnya is lehet dekorációs elem. Minden madár a saját ízlésének megfelelően szépíti a lakhelyét olyan profizmussal, hogy az emberek azt hitték korábban, emberi kéz alkotta, gyerekeknek készült kuckók ezek.

Piros fazekasmadár

A kemencéhez hasonló fészek agyagból készül, fűvel és rostokkal megerősítve, ami a napsütésben szilárdra ég. Minden évben új otthon készül a régi fölé, így komoly kis tornyok épülnek, amíg egy esősebb időszak szét nem áztatja.

Baya szövőmadár

A hím készíti a szövött luxusvillát. Hogy felkeltse a tojó figyelmét, komfortos közös otthont biztosít,  mely megvédi a családot a betolakodóktól. Fűszálakból, gallyakból és levekből gondos szövéssel építkezik, majd belül puha anyagokkal teszi kényelmessé.

Forrás: BoredPanda

Kapcsolódó cikkünk:
Így segítheted Te is a fecskéket: építs nekik fészket!