in

Ezeket az alapparancsokat minden kutyának tudnia kell!

Ahhoz, hogy egy kutyával valóban öröm legyen az együttélés, muszáj bizonyos dolgokat megtanítani neki.
A szocializálása nagyon fontos nem csak a magunk érdekében, hanem miatta is. Nem kell feltétlenül bonyolult trükköket tudnia, de egy alaptudás neki legalább olyan fontos, mint nekünk az általános iskola. Lássuk, mik tartoznak ide:

Ül!

Ez általában az első parancs, amit megpróbálunk megtanítani a kutyának. Ez amiatt lényeges, hogy meg tudjuk nyugtatni, illetve biztosít egyfajta engedelmességet a részéről. Segít, hogy falkavezérré váljunk a szemében és megtanul koncentrálni is. A tanítás folyamatáról itt találsz hasznos tanácsokat.

Marad!

A leüléssel szorosan összefügg a “marad” parancs is. Vannak helyzetek, amikor szükséges, hogy tudjon egy helyben maradni és várni. Van, akinek könnyen megy, míg mások nehezebben uralkodnak magukon, de lényeges, hogy az eb elsajátítsa. Sok gyakorlás és ez a módszer segíthet.

Hagyd ott! Ereszd! Fújj! Nem szabad!

Bármelyik parancsot is választjuk a cél elérésére, a lényeg, hogy rövid és nyomatékos legyen! Akár a kutya életét is megmentheti, ha tudja, bármit is próbál ilyenkor felenni vagy összeszedni, azt nem szabad. Ez nem csak valamilyen ártalmas étel lehet, hanem akár szálkás léc, dög vagy bármi más. Így taníthatod meg neki.

Gyere!

A kutyának bármikor, bármilyen körülmények között tudnia kell, hogy a “gyere” azt jelenti, hogy oda kell mennie a gazdájához! Akkor is, ha nagy a kísértés a csavargásra, akkor is, ha meg szeretne kergetni valamit. Ezt a fokozatosság elvén így tudod megtanítani neki.

Nem!

Ez az univerzális kifejezés arra, hogy ne csinálja, amit épp csinál. Rövid, erélyes, határozott parancs, amit a kutyák általában könnyen elsajátítanak. Szintén közös érdekünk, hogy tudják ezt.

Ha a fentieket sikerült elsajátítania, akkor már egy jól nevelt kutyáról beszélhetünk.

Szoktad mondani a kutyádnak, hogy szereted?

Honnan tudhatod, hogy a kutyád tisztel téged?