Az állatok szeretete közös nevező, mégis előfordulnak konfliktusok vagy még rosszabb, balesetek.

Nemrégiben nagy port kavart az eset, amiben két póráz nélkül sétáltatott kutya támadt két lovasra. Az egyik lovas könnyebb sérüléseket szenvedett, amikor a megijedt lováról leesett, de a menekülő ló egy teherautó elé futva a gázolás következtében elpusztult. A tragédia felborzolta a kedélyeket, mindenki szeretné, ha ilyen nem fordulna elő. De mégis mit tehetünk a békés együttműködésért?

A kutyák szempontjából az első, amit fontos mérlegelni sétáltatás közben, mielőtt eloldanánk a pórázt a természetben, hogy visszahívható-e az eb? Ha korábban nem találkozott más állatokkal, könnyen felébreszti a vadászösztönét bármilyen mozgó állat (vagy ember), mérettől független. Ha nem visszahívható bármilyen körülmények között, akkor használjunk hosszúvezetőt!

A lovasok szempontjából mindig számítani kell arra, hogy a ló megijed. Menekülő állat révén bármilyen nem várt zaj, mozgás, más állat megugraszthatja még a legnyugodtabb lovat is. Pont emiatt nem szoktak még kezdőket, akiknek nem biztos az ülésük, terepre vinni.

Mindkét fél esetében fontos a kommunikáció! Messziről, ismeretlenül is szóba elegyedhetünk, segítve egymást mind a kutyák, mind a lovak természetét, aktuális hangulatát illetően. A legtöbb alkalommal jól kijönnek egymással, rendkívüli barátságok alakulnak ki köztük, de nem minden esetben.

Mindig járjunk el elővigyázatosan és körültekintően és vigyázzunk egymásra!