Ha az illetékesek valóban tesznek érte, nem lehetetlen küldetés!

Az innovatív és zöld szemléletben, valamint az állat- és növényvédelemben élen járó Hollandia megcsinálta, ami világszerte csak egy ábránd egyelőre. Hogyan sikerült nekik, hogy ne kóboroljanak gazdátlan állatok az utcákon?

Nem, nem elpusztították vagy elrejtették őket, hanem valódi megoldást találtak!

Az első és talán legfontosabb hozzávaló az emberek, lényegében az egész társadalom állatszeretete és tisztelete. Ez az alapja annak, hogy országos szinten ki tudjanak terjeszteni egy teljes és átfogó állatvédelmi programot.

A kormány elfogadta azt a törvényt, amely védi az állatokat, és jóváhagyott egy másik törvényt is, amely az állategészségügyről és az állatjólétről szól. Kihirdették a CNVR programot (Collect – begyűjt, Neuter – ivartalanít, Vaccinate – olt, Return – gazdához ad), ez segít kontroll alatt tartani a teljes állatállományt, illetve elejét veszi a nem kívánt szaporulatnak.

Bevezették az állatrendőrséget (Netherlands Animal Control), ami hivatalos szervként lép fel az állatkínzásos vagy elhagyásos esetekben. Lakossági bejelentésre a helyszínre mennek, befogják, illetve elkobozzák az állatot, ha szükséges, és onnan egy úgynevezett ‘no-kill’ (nincs altatás) menhelyre viszik, ahonnan megkezdik az örökbeadási programját. A felelőtlen vagy kegyetlen gazdik pedig valós büntetésre számíthatnak.

Országos kampányban buzdították az embereket örökbefogadásra, a kormány anyagilag is támogatta/ja az ivartalanítást, oltást és a menhelyeket is.

Ezzel a hozzáállással, az anyagi erőforrások biztosításával, az emberek ösztönzésével sikerült humánus és tartósan eredményes megoldást találniuk egy mindenhol jelen levő problémára.

Reméljük már országok is követik a jó példát!

Forrás: dutchreview