A szopornyica emberre nem veszélyes, de a kutyákra és bizonyos állatfajokra igen!

Az Állatmentő Szolgálat Alapítvány felhívása szerint egyre több fertőzött rókáról kapnak bejelentést országszerte, ami a háziállatokra is kihathat.

A szopornyicavírus, vagy más néven a kutya-morbillivírus a kutyákon kívül a farkasokra, a rókákra, a menyétfélékre, a pandákra, egyes főemlősökre, a fókákra, a delfinekre, a nagymacskákra és a házimacskára is veszélyt jelenthetnek, de ez utóbbiakban a betegség lefolyása tünetmentes. A kutyafélék viszont rettentően megsínylik ezt a kórt, a kölykök 80 százaléka, a felnőtt példányok 30-50 százaléka túl sem éli, ha megfertőződik.

Hogyan terjed?

A fertőzés túlnyomórészt szájon át, cseppfertőzéssel vagy a testfolyadékokkal (szem- és orrváladék), vizelettel, széklettel terjed. Az egészséges állatnak elég, hogy megszagoljon vagy megnyaljon egy betegségben szenvedő által ott hagyott nyomot, és már el is kapta.

Mik a tünetei?

Változatos formában jelentkezhet, de leginkább a hasmenés, hányás, láz, szem- és orrváladékozás, levertség, valamint idegrendszeri tünetek mint a remegés, rángatózás árulkodik róla.

Az enyhe felső légúti tünetek nagyon hasonlítanak a kennelköhögésre, de egy-két napon belül vörös foltok jelenhetnek meg az állat hasán, belső combjain, amik gennyes hólyagokká alakulnak. Ezt követően úgy tűnik, mintha a kutyus jobban lenne, de pár nap elteltével ismét belázasodik és egyre intenzívebbé válnak a hurutos tünetek akár a légutakban vagy a bélrendszerben.

Egyéb krónikus tünet a bőr megvastagodása a talppárnákon és az orron, valamint a fogak barnás elszíneződése.

Amikor már eléri a központi idegrendszerét is, akkor elkezdi elveszteni a tudatát is, majd a rángógörcsök epilepsziaszerű, teljes testre kiterjedő rohamokká válnak és az állat belepusztul végül.

Mi tehetünk ellene?

Mint a legtöbb betegséggel szemben, ennél is a megelőzés a legnagyobb fegyverünk! A kölyökkutyák oltási programjának része a szopornyica elleni oltás, amit általában 6-8 hetes korban kezdenek el, majd 2-4 hetente megismétlődik egészen 16 hetes korukig. 15 hónapos korban van emlékeztető oltás, de azt követően is évente kérhető.

A betegség gyanújának esetén, illetve az oltásokkal kapcsolatban is forduljunk állatorvoshoz!

Forrás: Wikipedia