Világszenzáció!

Egy brazil teknős új esélyt kapott: Filó, a 25 éves fekete teknős vagy szenes teknős (Chelonoidis carbonarius) ugyanis mozgásképtelenné vált egy balul sikerült műtét után, most azonban kerekeken közlekedik.

Giuliano Setem állatorvos elmondása szerint még sosem volt ilyen súlyosan sérült teknős betege.

A 20 kg-os állat egy operáció utáni szövődmény miatt vált bénulttá. Bizonyos esetekben, például elégtelen táplálkozás vagy napfényhiány esetén a teknős nem képes elég kalciumot termelni, ilyenkor a vékonyhéjú, deformált tojások a szaporítószervrendszerben maradnak, nem tudja őket letenni az állat, és összegyűlve bakteriális fertőzéseknek jelentenek táptalajt.
Amikor tojás torlódást diagnosztizálnak, az állatorvos egy rutinműtéttel segíthet, eltávolítva a tojásokat és a szaporítószerveket, azonban Filót egy olyan orvos műtötte, aki nem hüllőspecialista volt.

Az operáció után az állat a páncél alját, a hasát védő rész elhalását szenvedte el, ami leszakadt, szabaddá téve a lágyrészeket. Ráadásul részleges bénulás is fellépett, ami az elmúlt hónapokban egyre kritikusabbá vált. Mindez megnehezítette a mozgást, a táplálékszerzést és többször is beszennyeződött a szabadon maradt terület.

Az állatorvos a megoldáshoz a 3D tervező, Cícero Moraes segítségét kérte.

A szakember korábban már megalkotta a világ első 3D nyomtatóval készült teknőspáncélját, most pedig a Filó sérüléséről készült számítógépes tomográfiás vizsgálatok leleteit tanulmányozta mielőtt elkészítette a protézist, amely nem csak a sérült részeket védi, de az állat mobilitását is fokozza. Az elkészült szerkezet forgó kerekekkel rendelkezik, amelyek segítségével Filó újra járni tud.

Forrás: www.iflscience.com

A kiemelt kép illusztráció.