Védd magad!

Az egyetlen kötelező viselet, mellyel a lovasnak rendelkeznie kell, a kemény lovaglókobak, amely bukósisakként és lovaglósapkaként is ismert.

Meg kell felelnie valamely elismert biztonságos szabványnak. Mindenféle romantikus képzelgést hessegessünk el arról, hogy a szél fújja a hajunkat, vagy hogy a prérin vágtatunk keresztül széles karimájú kalapban. A lovaglókobakok célszerűsége és hatékonysága hihetetlenül sokat fejlődött. A lovaglósapkát mindig állszíjjal kell viselni, hogy az a helyén tartsa: a hagyományos kobak elasztikus állhevederrel úgyszólván használhatatlan.

A kemény kobakoknak különböző változatai vannak – lehet olyan, mint a hagyományos bársonysapka beépített szemellenzővel, vagy olyan, mint a bukósisak, vagy a lovaglósapka, amit a versenyző zsokék és tereplovasok viselnek. Az utóbbi csúcsosabb, mint a tradicionális típus. A legújabb, divatos darabok közül némelyik nagyon könnyű, szellős sisak, amely védi, ugyanakkor meglepően hűvösen hagyja a lovas fejét. Ezek Amerikában is igen népszerűek.

Bármilyen szinten is lovagolunk, és függetlenül attól, milyen gyakran tesszük, a legfontosabb, hogy a legbiztonságosabb szabványú felszerelést viseljük. A forgalomban lévő legmagasabb biztonsági szabványok az európai PAS 015 és az amerikai ASTM/SEIF 1163.

Az elismert lovagló- vagy edzőközpontok többsége ragaszkodik ahhoz, hogy klienseik védősisakot viseljenek. A versenyek alkalmával a lovasoknak rendszerint kötelezően kell viselniük egy megfelelő sapkát.

Mravinác Barna

Kapcsolódó cikkünk:

Vélemény, hozzászólás?