Az afrikai sertéspestis (ASP) vírusa nem válogat, ugyanúgy megbetegíti a vaddisznókat, a gazdasági haszonállatként tartott sertéseket és a kis kedvencként nevelt törpemalacokat is.

A Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületén találtak a betegségben elhullott vaddisznókat, a vírus azóta még tovább terjedt. Már a Tisza mentén is találtak elpusztult ASP-vel fertőződött vaddisznót, ezért már Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az M3-as autópályától délre fekvő, valamint további Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyei vadgazdálkodási egységeket is fertőzött és szigorúan korlátozott területekké módosítottak.

A kór emberre nem veszélyes, de jelentős gazdasági kártétellel járhat, mind a vadállomány, mind a háztáji sertések körében.

Az afrikai sertéspestis ellen nincs sem hatékony oltóanyag, sem gyógyszer, ezért a megelőzés és a járvány megfékezése az egyetlen lehetőség! A vírust valószínűleg más területről érkező kirándulók hozták be és sajnos könnyedén tovább is tudják terjeszteni.

A hatóságok kérik a látogatókat, hogy ne hagyjanak élelmiszerhulladékot az erdőkben, valamint a cipőket, bakancsokat alaposan tisztítsák meg, lehetőség szerint mossák le a kirándulást követően!

Ezen kívül illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan tovább terjedhet a kór, ezért ezeket is mellőzni kell!

A fertőtlenítés védheti meg a háztáji és kedvencként tartott malacokat, ezért kérjünk az állatorvosunktól a betegség megelőzéséhez szükséges fertőtlenítőszert!

Amennyiben valaki a malacán bágyadtságot, levertséget, lázat, vérzéses tüneteket, elhullást észlel, azonnal tájékoztassa a szolgáltató vagy a hatósági állatorvost!

Forrás: NÉBIH