Még ha nem is madarak, hanem lepkék.

A virágoskertben könnyen találkozhatunk velük, ahogyan egy helyben lebegve időznek egy-egy virág előtt, majd gyorsan tovább is repülnek. Első pillantásra tényleg kolibrinak tűnnek, csak kis idő elteltével látszik, hogy igazából nem madárkák.

Világszerte sok száz fajta szender él, közülük hazánkban 19 fordul elő. Jellegzetes szőrbundájuk és pödörnyelvük könnyen megkülönböztethetővé teszi őket a többi pillangótól. Főként szürkületkor jelennek meg. A beporzásban nagyon jelentős a szerepük, mindössze 4 perc leforgása alatt akár négyszáz ibolyát is képesek meglátogatni. Közelebbről megnézve elég furcsa kis lények, mégis igazán különlegesek.

Hernyóként még zöldek, amiket világos csíkok tarkítanak és a farkuk vége kékes. Főként galajfélékkel táplálkoznak. Kifejlett lepkeként azonban sokkal mutatósabbak, a repülési manőverezésük pedig lenyűgöző.

A kacsafarkú szender 2021-ben az Év Rovara.

Emiatt idén nagyobb figyelmet szentelnek nekik, a cél, hogy szélesebb rétegekkel ismertessék meg ezeknek a csodás lepkéknek az életét és fontosságát. A tíz éve alapított címben elsőként a hétpettyes katicabogárról szólt a kampány, majd az imádkozó sáskát követte a citromlepke, a földi poszméh, a nagy szentjánosbogár, a mezei tücsök, a nagy szarvasbogár, az óriás szitakötő, a havasi cincér és a tavaszi álganéjtúró.

Forrás: Wikipedia

 

Vélemény, hozzászólás?